Home Kategórie Recepty Pudingoš – recept z Lidl cukráreň

Pudingoš – recept z Lidl cukráreň

0
Pudingoš – recept z Lidl cukráreň

Prednedávnom sme na chalupe vyskúšali ďalší recept z knižky „Lidl cukráreň podľa Adriany Polákovej“. Listovali sme si v nej spolu s deťmi a voľba padla na koláč s názvom „Pudingoš“. A tak sme nakúpili potrebné suroviny a pustila som sa do toho. Išlo to celkom od ruky a po upečení sa na nás z rúry usmieval pekný zlatistý pletenec. Keď vychladol, nakrájala som ho a malí hladoši sa hneď doňho pustili. Padali slová chvály a tak som aj ja kúsok ochutnala. Cesto bolo veľmi jemné a chutné, ale čo sa týka pudingovej plnky, musím povedať že na môj vkus bola trochu ťažká. Keďže ani v tortách príliš neobľubujem maslové plnky, prekážalo mi v nej najmä to maslo. Keď ho budem piecť nabudúce, plnku skúsim napríklad tvarohovú s hrozienkami :o) Ak by ste si ho chceli napiecť aj vy a nemáte k dispozícii spomínanú knižku, prikladám recept….

Čo budeme potrebovať:

Plnka: 300 ml studeného mlieka, 4 lyžice kakaa (mne sa to zdalo veľa, tak som dala len 3), 1 čokoládový pudingový prášok, 150 g krupicového cukru (ja som dala trstinový), 150 g zmäknutého masla

Cesto: 450 g hladkej múky (ja som dala moju obľúbenú špaldovú, zn. Küchenmeister z Tesca), 80 g práškového cukru, 3 lyžice zmäknutého masla, 200 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia, 2 bielky, štipka soli, múka na posypanie dosky

Na potretie: 50 g roztopeného masla

Postup:

Plnka:

V menšom hrnci v studenom mlieku rozmiešame preosiate kakao, pudingový prášok a krupicový cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a uvaríme hustý puding. Necháme ho trochu vychladnúť a do vlažného postupne pridáme zmäknuté maslo, ktoré sa v pudingu rozpustí. Dôkladne premiešame. Puding prelejeme do sklenenej misky, prikryjeme potravinovou fóliou (to nám zabezpečí, že sa na ňom nevytvorí kožka) a necháme vychladiť v chladničke.

Cesto:

Kým plnka chladne, pripravíme si cesto. V miske si zmiešame múku, práškový cukor, zmäknuté maslo, vlažné mlieko a rozdrobené droždie (kvások netreba pripravovať samostatne). Pridáme sneh z 2 bielkov, ktoré sme vyšľahali so štipkou soli. Cesto miesime, až kým sa nezačne oddeľovať od stien misky. Ak je príliš tuhé, môžeme ho zriediť trochou vlažného mlieka, ktoré pridávame po lyžičkách. Cesto netreba nechať kysnúť, ale hneď ho naplníme čokoládovou plnkou.

Pudingoš:

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a ešte trochu rukami premiesime. Bochník cesta rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré rozvaľkáme na asi 0,5 cm hrubé obdĺžniky. Každú časť cesta potrieme 3 – 4 lyžicami čokoládového pudingu (nie úplne po okraj) a cesto zrolujeme.

Dve zrolované cestá na jednom konci spojíme a prepletieme jedno cez druhé. Vzniknú nám tak 2 záviny, ktoré opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme roztopeným maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút do zlatohneda. Ihneď po upečení potrieme zvyšným roztopeným maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.