Raňajkujete zdravo? Čo je lepšie – ovsené vločky, müsli alebo kukuričné lupienky?

0
8 458
ovsene_vlocky

Neviem či si pamätáte reklamy, v ktorých šťastná rodinka raňajkuje pri stole. Mama sype kukuričné lupienky deťom a v spojení so sloganom typu zdravé raňajky pre celú rodinu sa zdá, že je všetko “dokonalé“. Takýto obraz som si uchoval z týchto reklám a nijako som nepátral po tom, či to tak naozaj je.

Zdá sa vám čudné, prečo sa tým zaoberám práve teraz? Tak ako väčšina ľudí sa dnes, v prvý deň nového roka, snažím doriešiť staré resty a dať dokopy čo som nestihol v minulom roku. Jedným z týchto restov je aj dať sa dokopy po fyzickej stránke. Tak som zavolal kamarátovi Igorovi Kopčekovi, ktorý sa zaoberá kulturistikou už dlhé roky, či má pre mňa nejaké užitočné začiatočnícke rady. Povedal mi len dve veci. Všetko nájdeš na našej stránke fitnesstreneri.sk a jedz veľa ovsených vločiek. Okej. Poďakoval som a hneď som si na stránke nalistoval tie ovsené vločky. Bol som jednoducho zvedavý, čo je na nich také úžasné.

No a teraz sa pomaly dostávam k jadru veci. Našiel som tu porovnanie ovsených vločiek s müsli a kukuričnými lupienkami. Toto porovnanie ma dostalo späť do reality a spomínaný obraz z reklamy sa prepísal zásadným spôsobom. Aby som to skrátil. Už si nemyslím, že cornflakes sú zdravé raňajky a naše deti ich už jesť nebudú. Veď si pozrite porovnanie a posúďte sami.

 

ovsene_vlocky_musli_kornflakes

Ako sa vyrábajú ovsené vločky?

Ovsené vločky sa vyrábajú z olúpaných zŕn ovsa, ktoré sa pred ďalším spracovaním dôkladne vyčistia (dôkladnosť vyčistenia zistíte veľmi ľahko – stačí, ak ovsené vločky zalejete vodou a sledujte, koľko nečistôt bude plávať na povrchu vody; tie dobre očistené ich budú mať minimum).
Olúpané, vyčistené ovsené zrná sa na niekoľko hodín vystavia vlhku (naparia sa), následne sa lisujú (naplocho pomocou rotujúcich valcov) a sušia. Sušenie deaktivuje enzymatické látky, ktoré by postupom času spôsobovali horkú chuť vločiek, napriek tomu však sledujte dobu použiteľnosti vločiek – čerstvé sú určite chutnejšie, časom aj dobre spracované ovsené vločky majú tendenciu zhorknúť. Sušenie nedáva len konečný vzhľad ovseným vločkám, ale uvoľní aj plevy – tie sa mechanicky odstránia (v zariadení, ktoré býva označované ako lúpač). Usušené ovsené vločky sa triedia a balia podľa veľkosti.

Prečo sú ovsené vločky tak cenené?

Stačilo by napísať, že kvôli univerzálnemu použitiu, ale pravdou je, že ich hodnota je ukrytá v zložení – majú vysoký obsah bielkovín (cca 14,5%), sú zdrojom komplexných sacharidov (obsahujú ich cca 66,5% – tieto sacharidy majú schopnosť dobre zasýtiť, vstrebávajú sa postupne a pretože nezvyšujú prudko hladinu inzulínu, sú vhodné aj do redukčných programov), nenasýtených mastných kyselín (tuku majú cca 7% – práve kvôli vyššiemu obsahu tuku sa nedajú dlhodobo skladovať, časom chtiac nechtiac zhorknú), balastných látok (vlákniny), vitamínov B1, B6 a E, železa a vápnika.
Existuje veľa receptov na prípravu ovsených vločiek (niektoré z nich si určite priblížime aj na našej web stránke), používajú sa samostatne, ako suroviny na prípravu ďalších jedál a v niektorých prípadoch sú vhodné aj na zahustenie redšieho pokrmu namiesto múky.

Je možné nahradiť ovsené vločky kukuričnými lupienkami?

Mnohí rodičia sa možno mylne domnievajú, že ak deťom na raňajky ponúknu už spomínané cornflakes, ktoré sa takisto ako ovsené vločky vyskytujú v obchode v regáli s cereáliami, poskytnú im rovnako zdravé raňajky. Toto je však opäť len marketingovým trikom predajcov. Skúste si pozrieť ceny obyčajných ovsených vločiek a porovnajte si ich s cenami cornflakes, ktoré “sa tvária“ ako rovnocenný zdravý ekvivalent. Ak sa pýtate, prečo by ste nemali nahrádzať ovsené vločky lupienkami z reklamy, odpoveďou vám môže byť postup (zverejnil ho M. H. Diamond v knihe Ako si ovládať telo), akým sa cornflakes pripravujú: „Kukuričné zrná sa namočia do lúhu – áno, ide o žieravinu, ktorá spáli kožu na tele. Potom sa zrná vystavia agresívnej pare, namočia v ochutenom sirupe, ktorý je najmä z rafinovaného cukru. Ďalej sa sušia, prebehnú sústavou valcov, ktoré ich lisujú tlakom 75 ton. Po tejto procedúre sa opekajú, nahrievajú a vločkujú, až sú pripravené na kúpeľ v  konzervačných látok a prísad. To, čo vyštartovalo ako skutočne živé kukuričné zrno, sa premenilo na mŕtvu ochutenú látku“, konštatuje americký lekár.

Nahradia müsli ovsené vločky?

Mnohí z vás ovsené vločky poznajú ako súčasť müsli a müsli tyčiniek. Ani jedno, ani druhé sa však nedá s ovsenými vločkami porovnávať už aj preto, že pri ich príprave bolo použité (spravidla) veľa cukru (fruktózy), v prípade tyčiniek aj stužených tukov. Suma sumárum, konzumáciou müsli (zvlášť tých, ktoré sú „zlepené“ v hrudkách) dodávate svojmu telu zbytočne veľa sacharidov a tukov a eliminujete to, čo je na ovsených vločkách najviac oceňované – schopnosť pomaly zvyšovať hladinu inzulínu, s čím súvisí dlhodobejšie oddialenie pocitu hladu (ak sa hladina izulínu zvýši veľmi rýchlo, z krvi sa „stráca“ cukor a nastupuje pocit hladu). Takže ak sa snažíte schudnúť, jednoznačne by ste mali uprednostniť ovsené vločky pred ochutenými müsli a müsli tyčinkami.

Neviem ako vy, ale ja úplne prechádzam na vločky. Už prvý deň čo som ich mal na raňajky som cítil nárast energie a pokiaľ sa vám zdá, že ovsené vločky nie sú chutné, mýlite sa. Pripravujeme články s receptami ako si ich pripraviť zdravo a chutne. Máte sa na čo tešiť 🙂

Zdroj: www.fitnesstreneri.sk

Autor článku: Michal

Ak sa ti článok páči, napíš komentár alebo ho podpor zdielaním:

komentárov