Špaldová bábovka – recept

0
17 936

špaldová_bábovka1K víkendovej pohodičke patrí okrem dobrého obeda aj nejaký ten koláčik ku káve alebo k čaju a deti sa tiež určite potešia voňavým sladkým raňajkám. Tradičnú pochúťku akou je bábovka vie upiecť skoro každá gazdinka a my s deťmi ju tiež máme radi. Tentokrát som sa však pokúsila upiecť zdravšiu verziu so špaldovou múkou a výsledok bol vynikajúci. Deťom veľmi chutila a čo sa mňa týka, tiež som neodolala a aj napriek svojmu fitnes plánu som si kúsok dala 🙂

Piekla som ju podľa receptu z internetu, ktorý som si trochu upravila a o niečo som znížila jeho kalorickú hodnotu. Napriek tomu bola bábovka naozaj výborná a dostatočne sladká. Tu je recept…

Čo budeme potrebovať:

4 žĺtky, 4 bielky, 200 g špaldovej múky, 150 g trstinového cukru, 1 dc oleja, 1 dc vlažnej vody, 1 vanilkový cukor (alebo lusk), 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 hrsť nasekaných orechov, mandlí alebo strúhaného kokosu (ja som dala kokos), 1 PL kakaa

Postup:

špaldová_bábovka3Žĺtky si vyšľaháme s cukrom a pridáme olej, vlažnú vodu a orechy (alebo mandle, alebo kokos). Múku, ktorú sme si zmiešali s kypriacim práškom do pečiva postupne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec pridáme tuhý sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov. 1/3 hmoty odoberieme a zmiešame s kakaom. Formu na pečenie si dobre vymastíme olejom a vysypeme múkou a vlejeme do nej na striedačku bledú a kakaovú hmotu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 40 minút. Dobrú chuť 🙂

Ak by chcel niekto piecť podľa originálneho receptu, nájdete ho tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/spaldova-babovka-/32305-recept.html Ja som ubrala z cukru a úplne vynechala hrozienka, čokoládu aj hroznový cukor. Namiesto orechov som použila kokos, keďže orechy ani mandle som doma nemala a bábovka bola napriek tomu skvelá. Odporúčam, ja budem piecť už len túto 🙂

Ak sa ti článok páči, napíš komentár alebo ho podpor zdielaním:

komentárov