Špaldové medovníčky bez cukru a tuku

0
4 076

Hoci som s našim rodinným receptom na medovníčky spokojná, rozhodla som sa tento rok vyskúšať aj iný recept. Zaujal ma najmä tým, že je úplne bez cukru. Po upečení a vychladnutí sme sa na ne s deťmi vrhli a poviem vám, že chutia naozaj dobre. Navyše sú aj veľmi jednoduché na prípravu a s cestom sa dobre pracuje.

Tu je recept:

Na medovníčky bez cukru budeme potrebovať:

  • 170 g špaldová múka hladká
  • 100 g tekutý med
  • 1 PL perníkové korenie
  • 10 g sušené sójové mlieko (alebo iné sušené mlieko, ja som dala pohankové, čo som mala doma)
  • 1 ks vajce
  • 1 KL jedlá sóda
  • sušené ovocie a orechy na ozdobu
  • vajce na potretie

Postup:

1. V miske zmiešame hladkú múku so sódou, perníkovým korením, medom, vajíčkom a sójovým mliekom.

2. Zo surovín vypracujeme tuhé cesto. Necháme ho odležať v chladničke 1 hodinu.

3. Z cesta vyvaľkáme plát hrúbky 3 mm a vykrajujeme z neho formičkami rôzne tvary.

Medovníčky uložíme na papier na pečenie, potrieme vajíčkom a ozdobíme sušeným ovocím alebo orechmi. Pečieme pri teplote 200 stupňov presne 6 minút. Uvedené množstvo surovín vystačí na cca 25 medovníkov. U nás toto množstvo zmizlo bleskovou rýchlosťou, takže odporúčam pečenie rovno z dvojitej dávky ;o) Medovníčky sú hneď po upečení mäkké a mali by sa skladovať v uzavretej nádobe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niekomu sa možno budú zdať málo sladké, ale ak ste zvyknutí ozdobovať medovníčky tradičnou cukrovou polevou, rozdiel ani nezbadáte. Nám chutili aj čisté a k čajíku si ich určite upečieme aj mimo sviatkov :o)

Ak sa ti článok páči, napíš komentár alebo ho podpor zdielaním:

komentárov