Špaldový jablkovo hruškový koláč so škoricou – recept

1
5 362

Takmer každé dieťa má rado sladkosti a naše deti nie sú výnimkou. Mnohé sladkosti v obchodoch sú však plné škodlivých tukov, farbív a rôznych konzervantov a iných aditív, ktoré v potravinách nemajú čo hľadať. A obzvlášť ak sú určené najmä pre deti. Vedeli ste, že napríklad deťmi milované lentilky vyhrali ešte v roku 2006 jednu internetovú súťaž s názvom „Kto nájde viac éčiek?“ http://www.biospotrebitel.sk/clanok/875-vyhodnotenie-sutaze-kto-najde-viac-eciek-4.htm

Od istej doby ma začali tieto praktiky výrobcov potravín dosť iritovať. Postupne som sa začala zameriavať na nákup jednoduchých základných potravín a snažím sa čo najviac pochúťok pripraviť vlastnoručne doma. Samozrejme netvrdím, že sladkosti z obchodu u nás dostali úplnú stopku. V dnešnej dobe sa tomu nedá úplne vyhnúť, pretože keď im nekúpim ja, dostanú niečo v škôlke, od kamarátov, od starých rodičov a pod. Ale postupne si začínajú zvykať na to, že keď majú chuť na sladké, tak ja im radšej upečiem nejakú domácu maškrtu. Čo sa týka prípravy domácich jedál, začala som uprednostňovať špaldovú múku pred bielou a ak treba pridať cukor, tak radšej sladím trstinovým ako klasickým bielym. Sama som prekvapená, že ani jednému jedlu, ktoré som doteraz vyskúšala s týmito „náhradami“ to neuškodilo, ba naopak, v mnohých prípadoch chutili ešte lepšie 🙂

Tentokrát som upiekla špaldový jablkovo hruškový koláč so škoricou. Kúsok som ochutnala a bol naozaj výborný. Zobrala som ho na návštevu k našim a všetci si ho pochvaľovali. Recept je hrnčekový, takže veľmi jednoduchý a rýchly 🙂

Čo budeme potrebovať:

2 vajcia, 1/2 hrnčeka trstinového cukru, 3/4 hrnčeka špaldovej múky T630 (kupujem v Tescu), 1/4 hrnčeka kokosového oleja, 1/4 hrnčeka vody, 1 bal. kypriaceho prášku do pečiva, 2-3 hrušky, 1 väčšie jablko, 1 ČL škorice

Postup:

Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s trstinovým cukrom šľaháme dovtedy, kým z nich nebude jemná hmota. Do tejto potom na striedačku primiešavame kokosový olej, múku v ktorej sme si rozmiešali prášok do pečiva a vodu. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Tortovú formu si vytrieme olejom a vysypeme múkou a vlejeme do nej hmotu. Na vrch ukladáme na drobno nakrájané hrušky a jablko (bez šupy). Na záver posypeme škoricou a dáme piecť na cca 180 stupňov. Pečieme asi 20 – 30 minút (vyskúšame pichnúť drevenú špajdľu a keď na nej neostane cesto, koláč je hotový). Dobrú chuť 🙂

Ak sa ti článok páči, napíš komentár alebo ho podpor zdielaním:

komentárov

1 COMMENT

Comments are closed.