Banánovo – makový špaldový závin – recept

0
6 745

Milujem makovník a keďže je mak bohatým zdrojom vápnika, hľadala som recept na nejakú zdravšiu a menej kalorickú verziu ako je tá pôvodná. Našla som na internete recept, ktorý som si ešte trochu upravila podľa seba a fajnový makovník bol na svete. Už teraz sa teším, ako si ho znovu napečiem 🙂

Čo budeme potrebovať:

Na cesto: 300 g špaldovej múky (odporúčam značku Kuchenmeister z Tesca, tú na ktorej je obrázok bábovky), citrónová kôra z 1 citróna, 1 bal. vanilkového cukru (ja som použila 1ČL stévie), 1/3 droždia, 180 ml nízkotučného alebo polotučného mlieka, 1 ČL medu, vajíčko na potretie

Na plnku: 140 g mletého maku, voda, med alebo trstinový cukor podľa chuti, 1/2 ČL škorice, 1 banán

Postup:

Ako prvé si urobíme kvások z cca 50 ml vlažného mlieka do ktorého namrvíme kvasnice a pridáme 1 ČL medu, poprášime trochou múky a necháme vykysnúť na teplom mieste cca 20 – 30 minút. Múku dáme do misy a pridáme mlieko, kôru z citróna, vanilkový cukor alebo stéviu. Potom pridáme hotový kvások, vypracujeme cesto a necháme kysnúť na teplom mieste.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Do hrnca dáme pomletý mak, škoricu a cukor alebo med podľa chuti. Zalejeme vriacou vodou (cca 150 ml) a krátko povaríme kým hmota nie je dostatočne hustá. Na záver pridáme rozmixovaný banán. Môžete pridať aj hrozienka ak ich máte radi (predtým ich treba nechať napučať vo vode alebo v rume – ja ich v makovníku neobľubujem). Ak máte radi veľa plnky, kľudne si všetkého pridajte viac 😉

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenký plát. Predtým ako natriete plnku ju ochutnajte, či je dostatočne sladká. Ak nie je, pridajte cukor, med alebo banán podľa chuti. Cesto dobre zrolujeme a dáme na plech, na ktorý sme si predtým dali papier na pečenie. Zrolovaný závin jemne potrieme vajíčkom a popicháme vidličkou. Pečieme do zlatista v predhriatej rúre pri 180 stupňoch. Po upečení môžete prikryť závin vlhkou utierkou, alebo potrieť jemne vlažnou vodou. Dobrú chuť 🙂

 

Ak sa ti článok páči, napíš komentár alebo ho podpor zdielaním:

komentárov