Home Sviatok / sezóna Jeseň Šťavnatý jablkový koláč

Šťavnatý jablkový koláč

0
Šťavnatý jablkový koláč
recept-stavnaty-jablkovy-kolac

A je to tu! Prvá úroda jabĺk je pozbieraná a tak opäť vymýšľam ako ich čo najskôr spracovať, uskladniť, či zúžitkovať, aby ani opadané neostali ležať nepovšimnuté. Práve z tých opadaných pečieme naše obľúbené koláčiky. Tento recept som skúsila nový a som s ním veľmi spokojná. Je jednoduchý na prípravu, jemne sladký a šťavnatý, čo nám vyhovuje. A tak ho posúvam aj pre ostatných.

Čo budeme potrebovať:

3 vajíčka
1⁄2 šálky trstinového cukru
1 ks vanilkového cukru
100 gr masla
2 pl vody
1 šálka polohrubej múky (môže byť aj špaldová, alebo bezlepková múka)
1 čl prášku do pečiva
1 čl škorice ak máte radi
6 ks stredne veľkých jablk
štipka soli

Recept na jablkový koláč:

1. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Jablká očistíme a nakrájame na malé kúsky. Môžeme ich pokvapkať citrónovou šťavou aby nám nezhnedli. Vajíčka izbovej teploty vyšľaháme s cukrom do peny, prišľaháme maslo, dve lyžice vody a na záver múku zmiešanú s práškom do pečiva, škoricou a štipkou soli.

2. Cesto premiešame s nakrájanými jablkami a dáme do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy. Nezľaknite sa, že je pol na pol jabĺk a cesta. Práve preto je taký šťavnatý.

3. Pečieme pri teplote cca 180-190°C cca 60-65 minút, podľa skúsenosti s vašou rúrou. Necháme vychladnúť.

Tip: Tento jablkový koláč je výborný aj s vanilkovou zmrzlinou.

Prajem dobrú chuť.