Tekvicová polievka – recept

2
2 103

Ako som už spomínala, túto jeseň som sa rozhodla využiť naplno tekvicovú sezónu a tak sa nateraz stala tekvica veľmi významnou zložkou našej domácej stravy. Tekvica je naozaj super plodina, pretože sa dá pripraviť na veľa spôsobov, je zdravá, chutná, nízkokalorická a navyše je aj peknou jesennou dekoráciou. Tento recept patrí k tým tradičnejším a možno si túto polievku pripravujete doma aj vy. Na internete nájdete naozaj veľa receptov, ale nám veľmi zachutil práve tento. Táto polievočka, alebo skôr tekvicový krém pretože je naozaj hustá, sa skvele hodí napríklad ako ľahká večera pre celú rodinu :o)

Čo budeme potrebovať:

Tekvica hokkaido, soľ, čierne mleté korenie, 2 dl mlieka, 1 väčší strúčik cesnaku, 1 PL citrónovej šťavy, muškátový oriešok

Na vývar cca 4 dl: 1 ks cibuľa, 1 väčšia mrkva, kurací chrbát

Postup:

Najskôr si pripravíme vývar, takže dáme variť kurací chrbát spolu so stredne veľkou cibuľou a mrkvou. Medzitým si opláchneme tekvicu, rozrežeme ju aj so šupou na mesiačiky a dáme piecť do rúry na maximálnu teplotu až dokým nezmäkne. Samozrejme jadierka a dužinu treba dať bokom a nebojte sa, šupa zmäkne dostatočne na to aby sa dala neskôr rozmixovať. Keď je tekvica hotová, rozmixujeme ju spolu s uvarenou cibuľou a mrkvou a zalejeme vývarom. Pridáme pretlačený cesnak, prilejeme mlieko, osolíme, okoreníme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a citrónovú šťavu. Krátko povaríme a môžeme podávať. Dobrú chuť :o)

TIP: Pri servírovaní môžete polievku ozdobiť tekvicovými semiačkami (tými olúpanými), ktoré si krátko nasucho opražíte na panvici. Aj to pekne vyzerá, aj to dobre chutí a vďaka semiačkam si doplníte okrem iného aj zinok, ktorý je dôležitý pri posilnení imunitného systému. Navyše pôsobí blahodárne na vlasy, pokožku aj nechty.

Na záver ešte pár slov o tom, prečo je dobré jesť tekvicu.

Tekvica hokkaido obsahuje veľa betakaroténu a je tiež bohatá na vitamíny – hlavne A, C a vitamíny skupiny B. Vitamín B2 – riboflavín z tekvice zlepšuje štiepenie tukov a cukrov. Tekvica je ľahko stráviteľná a obsahuje len minimum kalórií. Vysoký obsah vlákniny v tekvici podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka. Pravidelná konzumácia tekvice dokáže viditeľne zlepšiť činnosť metabolizmu, narušeného chaotickým a tučným stravovaním. Je tiež nabitá draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Vďaka obsahu sacharidov je vhodná pre diabetikov. Tekvicu hokkaido od nepamäti Japonci pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido a bežne ju využívali aj na liečebné účely napríklad pri srdcových a obličkových poruchách, ale pomáha napríklad aj proti hlístam, škrkavkám a mrliam.

Ak sa ti článok páči, napíš komentár alebo ho podpor zdielaním:

komentárov

SHARE
Previous articleGaštanková inšpirácia
Next articleAko išlo Vajce na vandrovku (audio rozprávka)
Mirka
Volám sa Mirka, som mamina dvoch detičiek a som spoluzakladateľka familyzone.sk. Okrem písania článkov a príspevkov pre fanúšikov našich stránok, rada vyrábam rôzne handmade vecičky ako magnetky, hračky a počas týchto chladných večerov sa venujem najmä háčkovaniu. Tvorenie sa stalo súčasťou môjho života a som šťastná keď vidím, ako mi pod rukami rastie ďalší nový kúsok :)

2 COMMENTS

  1. Mirka, az mi je trapne opat pisat… od brata som si dovliekla hokkaido tekvicu, nikdy som ju este nerobila.. a aha, na vasej stranke recept, opat od teba :D. Inac, vsetky receptiky su uzasne!!! Tuto stranku som objavila nahodou a hned mi na nej vsetko padlo do oka… je genialna, vdaka za nu! Uz som ju pozdielala s rovnako zavislymi kamoskami! 😀

  2. Mirka, az mi je trapne opat pisat… od brata som si dovliekla hokkaido tekvicu, nikdy som ju este nerobila.. a aha, na vasej stranke recept, opat od teba :D. Inac, vsetky receptiky su uzasne!!! Tuto stranku som objavila nahodou a hned mi na nej vsetko padlo do oka… je genialna, vdaka za nu! Uz som ju pozdielala s rovnako zavislymi kamoskami! 😀