Veterníky z odpalovaného cesta – Recept

0
1 366

Tento recept mám od kamarátky a obľúbila som si ho na prvé ochutnanie.  Odvtedy tieto veterníčky pečiem na Veľkonočné sviatky, Vianoce, narodeninové oslavy, či len tak pre návštevu.
Naozaj stoja za ochutnanie a odporúčam robiť minimálne z dvojitej dávky, keď chcete, aby sa ušlo aj Vám :o)

Recept vystačí cca na 36 kusov.

Na cesto potrebujeme:

3 dcl vody
150 g palmarin
150 g polohrubá múka
4 vajcia
štipka soli

Na plnku potrebujeme:
150 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
120 g polohrubej múky
2 žĺtky
1/2 l mlieka
250 g masla
rum, alebo rumovú esenciu


POSTUP:
Najprv si pripravíme cesto, ktoré po upečení budeme plniť plnkou.
Vodu, palmarin a štipku soli dáme variť. Keď masa vrie, za stáleho miešania pridávame postupne múku a dobre rozmiešame, až kým nevznikne husté, hladké cesto, ktoré by sa malo jemne odliepať. Dáme schladiť a občas premiešame. Do studeného cesta postupne všlaháme 4 vajcia a opäť dobre vymiešame (ja som to robila v mixéri a krásne sa spojilo).

Veterníky – venčeky striekame zdobičom na vymastený plech (ak nemáte zdobič, stačí spraviť malé kôpky rukou, alebo lyžičkou na plech. Čím budú strapatejšie, tým to lepšie vyzerá.).

P3240140
Rúru predhrejeme na najvyšší stupeň. Počas pečenia rúru neotvárajte! Venčeky narastú behom 8-10 min. Pečieme dokým nechytia na povrchu zlatkastú kôrku, aby boli upečené aj vo vnútri. Po upečení necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

P3240143

Plnku si uvaríme najlepšie v hrnci s dvojitým dnom, aby neprihorela. Všetky ingrediencie okrem masla a rumu rozmiešame v mlieku a uvaríme hustú kašu. Za občasného miešania necháme úplne vychladnúť a studenú masu dochutíme maslom a rumom.

Potom už len prekrojíme upečené venčeky, naplníme plnkou a ozdobíme navrch čokoládou, či podľa vlastnej chuti a fantázie.

(TIP: Pri pečení venčekov treba dbať na to, aby boli poriadne prepečené aj z vnútra. Inak po vytiahnutí z rúry splasnú.)

Dobrú chuť :o)

 

 

Ak sa ti článok páči, napíš komentár alebo ho podpor zdielaním:

komentárov