Tento recept som raz dávno našla niekde na internete a cookies nám veľmi zachutili. Odvtedy ich doma pečiem v rôznych verziách, pretože do nich môžete pridať takmer čokoľvek. Keď ich chcem mať zdravšie, uberiem cukru, nahradím medom, alebo použijem radšej trstinový, vynechám čokoládu a pridám banány. Fantázii sa medze nekladú :o)
Potrebujeme:
– 300 g masla
– 200 g ovsených vločiek
– 200 g vlašských orechov (môže byť aj bez orechov a môžu byť aj iné druhy, fajn sú aj nesolené arašidy alebo mandle)
– 250 g kryštálového cukru (cukru môžete dať aj menej, podľa chuti)
– 150 g polohrubej múky
– 150 g kokosu
– 4 vajcia
– kypriaci prášok do pečiva
– 100 g bielej čokolády (nemusí byť)
– sušené slivky, brusnice alebo iné sušené ovocie, môžete dať aj čerstvé ovocie napríklad nastrúhané jabĺčko a pod. Je to len na vás 🙂
Postup: Do rozpusteného masla pridáme cukor, vanilínový cukor, ovsené vločky, orechy (najlepšie polovicu pomlieť a polovicu nasekať), kokos, sušené ovocie a kúsky bielej čokolády. Potom pridáme vajcia a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Všetko spolu vymiešame do kompaktnej hmoty a necháme chvíľku uležať.
Na plech dáme papier na pečenie a v rukách pomocou kávovej lyžičky formujeme malé guľôčky, ktoré na plechu jemne pritlačíme na malé placky. Kôpky ukladáme trochu ďalej od seba, v rúre sa trochu roztečú. Pečieme pri 180°C asi 12 minút (prvú dávku pečiem 12 minút, tie ďalšie už len 10 minút). Po vybratí z rúry sú ešte mäkké, ale keď vychladnú, konzistencia bude akurát – z vnútra jemná a zvonka chrumkavá. Ak by ste ich piekli dlhšie, budú suché. Z tejto dávky vám vyjdú asi 3 štandardne veľké plechy malých cookies a deti aj vy si budete oblizovať prsty Ingrediencie môžete aj obmieňať, nebojte sa experimentovať.