Nedávno sme boli na „samozbere“ jahôd a nazbierali sme si 8 kg ktoré bolo treba spracovať. Okrem toho, že som si značnú časť jahôd zamrazila a veľa sme ich pojedli kým boli čerstvé, napiekla som z nich aj 3 druhy zdravých koláčikov. O jeden recept by som sa teraz chcela s vami podeliť. Je to recept na tieto jahodovo-banánové cookies do ktorých som navyše pridala mak a čerešne. Na tomto recepte je super, že si ho môžete ľubovolne obmieňať a skúšať rôzne variácie, podľa toho na čo máte chuť. Sú ideálnou pochúťkou napríklad na výlet, ale dobre vám padnú aj ku káve alebo čaju namiesto nezdravých sušienok plných cukru a tuku. Verím, že sa vám recept bude hodiť, náš malý sa ich nevedel dojesť 😀
Čo budeme potrebovať?
Ovsené vločky (najlepšie sú jemné alebo mix jemných a obyčajných), 3-4 zrelé banány, trochu medu (ak sú banány dostatočne sladké, môžeme vynechať), jahody, mak, čerešne (tieto ingrediencie si môžete ľubovolne obmieňať, môžete si spraviť napríklad cookies s nastrúhaným jablkom, škoricou a orieškami, môžete pridať sušené ovocie a pod.)
Recept
Je to veľmi jednoduché. Najskôr si ošúpeme banány, nalámeme a v miske ich dôkladne roztlačíme spolu s jahodami (nemixujeme aby nám nevznikla veľmi riedka konzistencia). Ak chcete aby boli cookies sladšie, pridajte si med podľa chuti a zamiešajte. Postupne prisypeme ovsené vločky. Hmota by nemala byť ani príliš riedka, ani príliš tuhá, takže nasypeme také množstvo vločiek, aby bola hmota tak akurát 😉 Do tejto zmesi si potom môžeme pridať ingrediencie podľa chuti. Ja som pridala mak a trochu vykôstkovaných čerešní. Plech si vyložíme papierom na pečenie a polievkovou lyžicou naň ukladáme malé kôpky hmoty, ktoré vytvarujeme do tvaru stredne hrubých cookies. Rúru si predhrejeme cca na 170 stupňov a pečieme asi 12 minút do zlata. Dobrú chuť 🙂