Home Kategórie Recepty Rýchly recept na slivkové gule

Rýchly recept na slivkové gule

0
Rýchly recept na slivkové gule

Vždy som robila tradičné slivkové gule zo zemiakového cesta, čo bolo na pol dňa roboty pri väčšom množstve. Pri deťoch, ktorým obzvlášť chutia už nie je toľko času, preto som skúsila tento zjednodušený recept z tvarohového cesta a hneď sa mi viac zapáčil. Je nielen jednoduchý a rýchly, ale aj chutný. Skúste a uznajte sami.

Čo budeme potrebovať:

Štipka soli

Cesto:

500 g            jemný hrudkovitý tvaroh
cca 150 g     detská krupica

Náplň:

25 – 30 ks      čerstvé slivky, ringloty, alebo mirabelky

Posýpka:
4 PL               maslo (na poliatie)
Podľa chuti zmiešaná opražená strúhanka, mletý mak, či orechy s práškovým cukrom

Postup:

1. Slivky umyjeme a poriadne osušíme. Tvaroh rozmixujeme na jemno a pomaly primiešavame krupicu, kým nám nevznikne mäkkšie, ľahko tvarovateľné cesto. Necháme ho odležať cca 20 minút, pretože krupica ešte nabobtná a cesto trochu zhustne. (Každý tvaroh je iný, preto je podiel krupice len orientačný).

2. Cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme dlhý valec, ktorý nakrájame na rovnako veľké kúsky. Do každého kúska zabalíme slivku zbavenú kôstky.

3. Guľky dáme variť do osolenej vriacej vody. Na začiatku varenia ich vareškou jemne ponadvihujte, aby sa neprilepili na dno. Počkajte, až vyplávajú na vrch a povarte ešte 4 – 5 minút podľa veľkosti. Guľky vyberieme, na tanieri ich polejeme rospusteným maslom a posypeme svojou obľúbenou posýpkou.

Poznámky:
1. Cesto sa nemá lepiť. Ak by bolo príliš riedke, treba ešte pridať krupicu. Ale pozor: čím viac krupice pridáte, tým budu tvrdšie. Preto je dôležité kúpiť jemne hrudkovitý tvaroh a rozmixovať ho (po rozmixovaní je hutnejší, než mäkký).
2. Ak použijete menej sladké slivky a ste viac na sladké, môžete do vnútra slivky kde bola predtým kôstka dať trošku kryštálového cukru, alebo slivkový lekvár.
Prajem Vám dobrú chuť 🙂
Ivi