Home Kategórie Recepty Narodeninová torta Rio 2 – postup

Narodeninová torta Rio 2 – postup

1
Narodeninová torta Rio 2 – postup

Naša dcérka Melánia nedávno oslávila narodeniny a akosi sa už u nás stalo zvykom, že jej vždy doma vyrobím nejakú tortičku podľa jej želania. Tento rok si vybrala na tortu obrázok samičky papagája Jewel, ktorú si obľúbila v rozprávke Rio. Hoci nie som cukrárka a na prípravu takejto torty musím vždy obetovať hodiny spánku, každoročne sa na túto tvorivú činnosť teším. Keďže mám rada marcipán, vždy ho na torte uprednostním pred inými cukrárenskými hmotami typu fondán, Pasta dama, K2 či iné poťahové hmoty.  Síce som na torte vyskúšala aj fondán aj K2 a tortičky sa z nich dajú spraviť krásne, tá chuť mi na torte vadí a marcipánu sa podľa mňa nevyrovnajú. Tento rok som si dokonca zaumienila, že si na tortu vyrobím domáci marcipán a zafarbím si ho prírodnými farbivami…

Domáci marcipán sa mi na prvý pohľad celkom podaril, aj konzistenciou aj chuťovo bol fajn, ale keď som ho zafarbila, tak som zistila, že sa mi nepodarilo namlieť mandle tak najemno, aby po zafarbení pôsobila hmota kompaktne. Bolo v ňom vidieť malé zrniečka mandlí, čo je trochu vidieť aj na fotke. Z domáceho marcipánu som nakoniec spravila len papagája a tortu som potiahla kupovaným marcipánom Dr. Oetker (ten mám odskúšaný a mám s ním už skúsenosti). Vlastne, tortu som nepoťahovala celú, ale marcipán bol len navrchu. Keďže je marcipán veľmi sladký, po predchádzajúcich skúsenostiach, kedy som poťahovala celú tortu a vždy sa dosť marcipánu vyhodilo, som sa rozhodla pre toto riešenie.

S domácimi farbivami to na prvý pokus nedopadlo dobre a keďže ma už dosť tlačil čas, nakoniec som núdzovo (aj keď veľmi nerada) predsa len použila umelé farbivá, ktoré som mala doma. Avšak nevzdala som sa a keď som robila ďalšiu tortičku na druhú oslavu, tam sa mi už práca s domácimi prírodnými farbivami podarila (návody na výrobu domácich farbív nahodím potom k druhej torte)….

Čo sa týka korpusu, ten som robila netradične zo špaldovej múky. Keďže som taký menší experimentátor a milujem špaldovú bábovku, rozhodla som sa pripraviť korpus z bábovkového cesta. Celej rodine veľmi chutil a už budem robiť len tento……Ale ak ste zarytým milovníkom bielej múky, tak vám asi bude pripadať korpus trochu tuhší. Len pre info, je dostať viac typov špaldovej múky a dá sa zohnať aj hladká, tak keď tak skúste pracovať najskôr s tou, má najbližšie ku klasickej bielej múke 😉

Ak by ste chceli tiež doma napiecť podobnú narodeninovú tortu s obľúbenou rozprávkovou postavičkou vášho dieťaťa, pripájam postup práce…

Čo budeme potrebovať:

Na korpus: 4 vajcia, 200 g špaldovej múky, 150 g trstinového cukru, 1 dc oleja (ja som dala kokosový), 1 dc vlažnej vody, 1 vanilkový cukor (alebo lusk), 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 hrsť strúhaného kokosu

Postup: Žĺtky si vyšľaháme s cukrom a pridáme olej, vlažnú vodu a kokos. Múku, ktorú sme si zmiešali s kypriacim práškom do pečiva postupne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec pridáme tuhý sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov. Tortovú formu som si jemne vymastila maslom a vyložila papierom na pečenie nasledovným spôsobom. Z papiera na pečenie som si vystrihla kruh vo veľkosti dna tortovej formy a pásik na obvod formy. Potom som papier priložila na vymastené dno, aj okolo obvodu formy. Vďaka maslu papier pekne priľne k forme a vďaka papieru na pečenie zas ostane korpus po vyklopení krásny a neporušený. To som obkukala z jedného cukrárskeho videa a je to super. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 20 minút. Potom pichneme do korpusu drevenú špajdľu a ak sa cesto neprilepí, korpus je hotový. Po vychladnutí prerežeme na dve časti (ja ho režem niťou).

Teraz prejdeme k príprave krému. U nás v rodine nikto neobľubuje maslové krémy a tak sme si obľúbili tento pribináčikový s ovocím. Torta je lahodná a osviežujúca a v kombinácii s týmto korpusom a jemnou vrstvou marcipánu na vrchu torty bola naozaj mňam 🙂

Na krém á la pribináčik: 1 šľahačkovú smotanu, 1 balenie jemného tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 stužovač šľahačky (zvykla som používať aj puding za studena Creme Olé od Dr. Oetkera, ale zdá sa mi, že zanechá v kréme takú zvláštnu pachuť a preto som radšej tento krát použila klasický stužovač)

Postup: Všetky ingrediencie mixujeme mixérom až kým hmota nestuhne. Hotovo.

Teraz začneme plniť tortu. Na spodný diel korpusu navrstvíme ovocie (ja som použila mrazené jahody, maliny a čučoriedky, ktoré som si vopred rozmrazila). Môžeme použiť aj konzervované ovocie, ale ja dávam prednosť mrazenému. Predtým, ako dáme na korpus ovocie ho môžeme tiež jemne potrieť džemom a dobré je tiež pokvapkať ho trochu šťavou z ovocia. Na ovocie som rozotrela krém a priklopila vrchným dielom korpusu.

Ak plánujeme tortu poťahovať marcipánom, potrebujeme pod poťah použiť krém na maslovej báze, aby nám marcipán na torte držal, ale aby sa neroztiekol. Ja som použila len obyčajné maslo vyšľahané s práškovým cukrom a veľmi jemnú vrstvu som natrela na vrchnú stranu korpusu. Teraz dáme tortu do chladu cca na 2-3 hodinky.

Postavičku papagája som si začala robiť už deň vopred, aby som to všetko stihla. Je s tým totiž dosť práce a zdobenie torty mi vždy zaberie najviac času. Aby som docielila čo najvernejšiu podobu rozprávkovej postavičky, vypichávam si obrázok do marcipánu cez papier na pečenie. Ešte predtým si však marcipán zafarbím podľa toho, z koľkých farebných častí sa postavička skladá (tento krát to bolo celkom jednoduché, keďže prevláda modrá ). Čiže, marcipán som si nafarbila, vyvaľkala a prikryla papierom na pečenie. Na to som priložila vytlačený obrázok a po línii som vpichovala ihlu. Po odňatí papiera mi v marcipáne ostali vypichané línie, podľa ktorých som obrázok vyrezala. Modré telo som si poskladala so zobákom, prirobila som oko a následne som prirábala perie, aby obrázok pôsobil plasticky. Nakoniec som dorobila ostatné malé časti a tiež na ploché časti som prirábala a formovala marcipán pre dosiahnutie plastického vzhľadu. Toto celé som si vytvorila na mastnom papieri. Keď bola torta dostatočnej vychladená, vyvaľkala som si marcipán na potiahnutie hornej časti a vyrezala kruh podľa tortovej formy. Tento kruh som opatrne priložila na tortu, vyhladila a okraje pritlačila. Následne som si podklad namaľovala trochou potravinárskej farby podľa obrázku a prirobila zopár bielych obláčikov. Na tento podklad som potom preniesla papagája z mastného papiera a dorobila písmenká a vek. Nakoniec som obvod torty natrela zvyšným krémom a torta bola konečne hotová. Malá oslávenkyňa sa z torty veľmi tešila a pre tú detskú radosť mi stojí za to dať si tú námahu každý rok. Hoci nie je taká dokonalá ako od cukrárov, viem čo som si do nej dala a robila som ju s láskou. A keďže sa mi na druhý pokus podarili aj prírodné farbivá, umelým farbivám týmto pádom u nás odzvonilo a na budúci rok už farbím len prírodne 😉

Ak máte nejaké otázky, kľudne sa spýtajte, rada odpoviem. A naopak, ak máte pre mňa nejaké rady do budúcnosti, budem rada keď poradíte. Keďže nie som cukrárka, dobrá rada sa vždy zíde

A takto vyzeral obrázok, podľa ktorého som tortu zdobila…

torta_rio_obrázok

 

 

1 COMMENT