Ako si vyrobiť prírodné potravinárske farbivo

5
13 411

Keďže k Veľkej noci neodmysliteľne patria aj sladké dobroty, ktoré často hrajú rôznymi farbami, rada by som sa dnes venovala prírodným potravinárskym farbivám. Ak sa chcete vyhnúť éčkam, ktoré sú obsiahnuté v umelých farbivách, alebo žiadne umelé farbivá doma nemáte, skúste použiť prírodné. Získate ich ľahko z niektorých druhov ovocia a zeleniny.

Na túto tortu som okrem čiernej farby použila výlučne prírodné farbivá (nie som vyučená cukrárka, takže nedokonalosti torty si prosím nevšímajte 😉 ). Ružovú farbu som získala odšťavením cvikle, oranžovú farbu som docielila pomocou mrkvovej šťavy a možno neuveríte, ale modrá farba sa dá vyrobiť z červenej kapusty. Znie to možno neuveriteľne, ale ak si odšťavíte červenú hlávkovú kapustu a dáte do nej štipku sódy bikarbóny, získate krásnu modrú farbu. Tieto farbivá mám naozaj odskúšané a fungujú. Ak však budete farbiť napríklad marcipán, ako ja v tomto prípade, treba rátať s tým, že ostane trochu lepkavý a je dobré si ho následne ešte vymiešať s trochou práškového cukru, aby sme znovu docielili pôvodnú konzistenciu.

Ďalšie farbivá nemám priamo odskúšané, ale žltá farba sa dá vraj docieliť pomocou korenia kurkuma (ja som tu na kúsok slniečka použila kari), zelenú farbu získate ak odšťavíte baby špenát a takto si určite poradíte aj s ostatnými farbami. Treba len skúšať 😉

Verím, že sa vám tieto rady niekedy v kuchyni zídu a prajem vám príjemné veľkonočné pečenie 🙂

Ak sa ti článok páči, napíš komentár alebo ho podpor zdielaním:

komentárov

5 COMMENTS