Home Sviatok / sezóna Jeseň Uskladnenie a spracovanie jabĺk

Uskladnenie a spracovanie jabĺk

0
Uskladnenie a spracovanie jabĺk

Urodilo sa vám veľa jabĺk a neviete čo s nimi? Aj keď u nás jablká nestíhajú hniť, predsa len s vrecom plným jabĺk sme mali trošku problém ;o) Rada sa s vami podelím o tipy, ako som si s nimi poradila.

V prvom rade sme jabĺčka vytriedili. Tie otlčené skončili v jablčnom mušte a makovo-jablkovom koláčiku a tie krajšie sme si uskladnili na zimu v podobe kompótov a sušených jablčných lupienkov.

A tu sú recepty na jablkové dobroty:

Jablkový kompót bez cukru

Čo potrebujeme: Jablká, soľ
Postup:
1. Na dno pohárov dáme štipku soli (slaný nálev totiž zvýrazňuje sladkosť ovocia)
2. Poháre so soľou sa naplnia očistenými jablkami nakrájanými na štvrťky
3. Zalejú sa prevarenou vodou (jablká musia byť ponorené), uzavrú sa viečkom a sterilizujú sa

Tip: K jabĺčkam môžete pridať pár klinčekov a škoricu podľa chuti. Kompót tak bude príjemne voňať. Tento spôsob sterilizácie je vhodný aj pre diabetikov, alebo pre ľudí, ktorí počítajú kalórie.

Kompot

Strúhané jablká vo vlastnej šťave

Čo potrebujeme: Jablká
Postup:
1. Jablká umyjeme, očistíme a nastrúhame
2. Poháre naplníme, dobre natlačíme aby sme vytlačili prebytočný vzduch a uzatvoríme viečkom
3. Dáme sterilizovať a necháme zohriať na 100 stupňov C
4. Potom odstavíme a v hrnci necháme úplne vychladnúť

Keď poháre vychladnú, otočte ich hore dnom. Overíte si tak, či viečka skutočne chytili. Tesnosť viečka zistíte aj tak, že po nich poklopete. Ak viečka vydávajú dutý zvuk, mali by byť zavreté v poriadku.
Takto sterilizované jabĺčka vydržia na tmavom chladnom mieste celú zimu a môžete ich kedykoľvek použiť na štrúdľu, žemľovku, jablkové pité, či iné jabĺčkové pochúťky.

Rada: Neodporúča sa používať nahnité jablká tak, že vykrojíte nahnitú časť. Aj keď to nevidieť, jablko je už celé napadnuté.


Domáce sušené jablká

Čo potrebujeme: Jablká
Postup:
1. Jablká musia byť čisté, nepoškodené a zrelé
2. Odstráňte jadierka, nakrájajte ich na plátky hrubé cca 0,5 – 1 cm (najlepšie aj so šupkou) a poukladajte na papier ako keď sušíte hríby
3. Asi po týždni si ich môžete preložiť, najlepšie do papierového vrecka a kedykoľvek zdravo mlsať :o)

 

Jablková šťava

Ak máte odšťavovač, ideálnym riešením ako využiť popadané jabĺčka je, že si z nich pripravíte čerstvú jablkovú šťavu. Takáto šťava však vydrží len 48 hodín! Ak si chcete uchovať jej skvelú chuť dlhšie, skúste si ju zamraziť. Je to rýchle a efektívne.

Postup:
Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a hodíme do odšťavovača. Čerstvú ju ešte precedíme viackrát cez jemné sitko, nalejeme do fliaš (najlepšie sklenených) a vložíme do mrazničky. Takto si môžeme aj v zime dopriať čerstvú jablkovú šťavu.

Rada: Jablková šťava rýchlo zhnedne, preto do nej pridajte zopár kvapiek citróna a proces hnednutia spomalíte.

 

Nakoniec prikladám jeden náš obľúbený recept, ktorý sme si v poslednej dobe varili pomerne často.

Kuracie prsia s jablkovou kari omáčkou

http://www.familyzone.sk/2014/01/31/kuracie-prsia-s-jablkovou-kari-omackou-recept/

Pri spracovaní jabĺčok mi pomáhali moji osobní ochutnávači, podávači, miešači a „okydávači“ za čo im ĎAKUJEM :o)

Jablcka_kolaz